drożdżowe z kruszonką



W takie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej, która nadała trochę ciekawszego smaku. Ciasto jak u babci. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na rozczyn:

  • 60 g drożdży 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka ciepłego mleka 
na ciasto:
  • 800 g mąki
  • 150 cukru
  • 6 żółtek
  • 250 ml letniego mleka
  • 200 g stopionego masła
na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
  • 300 g marmolady (lub powideł)
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, rozmieszać z mąką, cukrem i mlekiem. Odstawić na 10 minut. 
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu. Wsypać resztę maki, cukru i wlać mleko. Wyrabiać, po chwili wlać wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. 
Składniki kruszonki wymieszać (nie zagniatać). Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować marmoladą i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Piekarnika nagrzać do 200*C, wstawić ciasto już do lekko nagrzanego i piec około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz