środa, 26 kwietnia 2017

babka tulipan



Babkę tulipana planowałam na Wielkanoc ale mieliśmy już za dużo ciast więc odpuściłam. Ale za to teraz po małej przerwie od wypieków, do herbatki w środku tygodnia była jak znalazł.

*keksówka o długości 30 cm
Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • łyżka kakao
  • łyżka suchego maku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cyrtyny
  • cukrowa posypka
 Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu z kakao. Dużym nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około godziny, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę. Wierzch posypać cukierkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up