domowe dodatki do świątecznych wypieków




Do świątecznych wypieków warto użyć domowych dodatków. Są nie tylko smaczniejsze, mają bogatszy skład ale też wychodzą taniej. Można ( a nawet trzeba) przygotować je wcześniej, dlatego już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią po tym, jak zorientowałam się, że przyprawa mojej dotąd ulubionej firmy ma znacznie gorszy skład niż rok temu. W wielu przyprawach na pierwszym miejscu jest kakao (po co?), cukier lub praktycznie sam cynamon ze śladowa ilością innych przypraw. Płacimy w zasadzie więc za wypełniacz, a jeśliby policzyć ile kosztuje kilogram to cena wyjdzie kosmiczna patrząc na to, że łyżeczka przyprawy z torebki kosztuje około 2 złotych. Dlatego zachęcam do zrobienia własnej mieszanki korzennej, w której możemy według własnego gustu dobierać proporcje przypraw. Kandyzowana skórka to świetny pomysł na zużycie skórek z pomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego , że sztucznie to robi się też z odchodów słonia między innymi) więc nie koniecznie chcemy to jeść. Oczywiście w sklepach można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. 

Przyprawa korzenna do pierników i pierniczków:
  • 4 łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka kardamonu
  • 2 gwiadki anyżu
  • 2 łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 
 Goździki, kolendrę i anyż zmielić w młynku do kawy bardzo drobno. Wszystkie przyprawy razem wymieszać i zamknąć w szczelnym słoiku. Proporcje poszczególnych przypraw można zmodyfikować dopasowując do własnego gustu. 



 Kandyzowana skórka pomarańczowa: 
  •  5 dużych pomarańczy
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka rumu lub wódki
 Pomarańcze wyszorować i bardzo cienko obrać z nich skórkę tak, żeby zostało na niej jak najmniej białej warstwy, która jest gorzka. Skórki umieścić w misce i zalać zimną wodą, odstawić na 24 godziny. W tym czasie wodę należy zmieniać kilkakrotnie, czasem na skórkach widać biały osad czyli to, czym niestety owoce były pryskane. W celu pozbycia się tego właśnie namaczamy skórkę. Następnie skórkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około 45 minut aż woda całkiem wyparuje, wtedy dodać alkohol i wymieszać. Usmażoną skórkę wystudzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce, można nawet zamrozić. 

Domowy cukier waniliowy:
  • 2 laski wanilii
  • 2 szklanki cukru
 Laskę wanilii rozciąć wzdłuż bardzo ostrym nożem i wyskrobać z niej ziarenka. Najpierw najlepiej rozetrzeć je z odrobiną cukru, bo mogą się zbrylić a następnie wymieszać z resztą cukru. Przesypać cukier do słoika, włożyć od niego też pozostałe po wydrążeniu laski. Szcelnie zakręcić. W ten sam sposób można przygotować waniliowy cukier puder. Laski można później wyjąć z cukru i dodać do mleka przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu na mleku. 

Rodzynki w rumie:
  •  300 g rodzynek 
  • 3/4 szklanki rumu
 Rodzynki umieścić w słoiku i zalać rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywać w lodówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalazł od makowca.  Rumu z rodzynek używam do nasączania ciast lub dodaję do bajaderek.  









2 komentarze:

  1. Wszystko co potrzebne na nadchodzące święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Święta już tuż tuż, będzie trzeba się postarać, żeby wszystko wyglądało i smakowały pysznie :)

    OdpowiedzUsuń