pralinki z płatków śniadaniowych


Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj chciałbym pokazać jeszcze inne zastosowanie płatków,  dzięki któremu w kilka minut możemy wyczarować pyszne trufelki. 

Składniki:
  • szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki kandyzowanej
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 
Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały. 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam te płatki lubelli, są zdecydowanie pyszniejsze niż te klasyczne cornflejki w czerwonym opakowaniu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń