lody na gorących truskawkach


Do jedzenia lodów w letnie upały chyba nikogo nie trzeba zachęcać ale ja dziś chcę Wam pokazać mój sposób na ich podanie. Nie są to klasyczne lody z owocami i bitą śmietaną ale podane na gorących przesmażonych z cukrem truskawkach. Oczywiście można użyć także innych owoców sezonowych- lody smakują też świetnie z wiśniami, bananami czy jagodami.  Podając lody, zwłaszcza jeśli podajemy je gościom, warto zadbać o to aby serwować je w ładnych pucharkach lub miseczkach, bo nie od dziś wiadomo, że jemy najpierw oczami a piękny pucharek przyciąga wzrok. Przy tej okazji chcę Wam polecić takie miseczki jak ta widoczna na zdjęciu, które możecie kupić w sklepie internetowym Strefa Ulubiona pod tym linkiem: klik, dostępne są w czterech pięknych letnich kolorach. Mojej córeczce tak się spodobały, że jada w nich nawet zupę. 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g truskawek
  • łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 6 gałek lodów o dowolnym ulubionym smaku
  • garść poziomek
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do rondelka, zasypać cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Dusić kilka minut aż puszczą sok (jeśli tego soku jest dużo, to należy go odparować). Na dno pucharków nałożyć ciepłe truskawki na na nie lody. Posypać poziomkami i udekorować świeża miętą lub melisą. Podawać natychmiast po przygotowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz