kaczka z jabłkami i majerankiem


Żeby nie było, że jadamy tylko ciasta to tym razem na blogu pojawi się mięsko. I to nie byle jakie, bo będzie to szlachetny filet z kaczki. Delikatne mięso, przygotowane w klasyczny sposób- soczyste, przyprawione majerankiem, z chrupiącą skórką.
 Przygotowując to danie sięgnęłam po mięso pakowane w pudełka. Cenię sobie takie rozwiązanie, bo dzięki niemu wiem, że produkt, który wybieram jest świeży. Mięso pakowane w pudełka jest produkowane z najwyższą starannością i ma mniejszy kontakt z  różnymi niechcianymi drobnoustrojami.  Jest to też praktyczne rozwiązanie, bo mięso w pudełku nie pobrudzi w torbie innych zakupów, łatwiej się przechowuje a etykieta, którą jest oznaczone zawiera wiele przydatnych informacji, choćby datę ważności, wagę i cenę, co znacznie ułatwia zakupy.  

Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 2 filety z kaczki ze skórką
  • duże jabłko
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek 

Mięso opłukać. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Natrzeć filet olejem wymieszanym z ziołami, solą i pieprzem. Położyć mięso na zimnej patelni, skórką do dołu i ustawić na ogniu. Smażyć około 6-8 minut aż tłuszcz się wytopi, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 5 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 200*C kolejne około 10 minut (lub krócej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa). W tym czasie na patelni z wytopionym tłuszczem podsmażyć jabłka pokrojone na półplasterki, podlać winem i odparować je. Filet po upieczeniu pokroić w plasterki.  Można podać kluseczkami i sosem lub z jabłkami jako przystawkę. 



                        „Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz