torcik mleczny


Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka w proszku więc nam bardzo smakował:) 

*Jako bazę tortu wykorzystałam przepis na ciasto mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych. 

*tortownica 21 cm:
Składniki:
na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 jajka
na krem:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego (odtłuszczone granulowane się nie nadaje)
  • kostka masła
na polewę:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki kory mlecznej (możecie ją kupić w sklepie Słodki Świat tutaj: (klik)
dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego dżemu)
  • 1/2 szklanki posłodzonej kawy
Przygotować ciasto: masło, mleko, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty, jeśli urośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki). 
Przygotować krem: mleko i cukier zagotować, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem. Tak jak poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Masło, kakao i cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. kiedy trochę przestygnie polać torcik  i posypać kora z czekolady. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła. Najlepiej smakuje po lekkim ogrzaniu, radę wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem. 

4 komentarze:

  1. PO co w składnikach na ciasto są powidła śliwkowe, skoro w przepisie wykonania ciasta ich nie ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie przeczytać przepis, wszystko jest opisane.

      Usuń
  2. Witam, czy jest pani w stanie podać o ile trzeba zwiększyć ilość składników na biszkopt na tortownicę 24 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie trzeba, poradziłam sobie. Torcik świetnie wygląda i jest przepyszny :) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń