sernik w kruchym cieście


Kiedy wrzuciłam to zdjęcie na fb to wiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę serową:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • sok i skórka z cytryny
  • 100 g masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

*Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. 
*Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec. 

6 komentarzy:

  1. Super przepis, może zrobię taki na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Sernik? Wygląda jak karpatka ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki :) a ten wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszy pyszniutki blog
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie trochę jak kremówka wygląda ;) Ale ja i tak wolę serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wygląda. Jutro niedziela, chyba się skuszę z żoną ;)

    OdpowiedzUsuń