klasyczne pierniczki


Klasyczne pierniczki, które można np. powiesić na choince. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące i takie smakują nam najbardziej ale już drugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą. 

Składniki:
  • 280 g mąki
  • 6 łyżek miodu
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • łyżka przyprawy do piernika 
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut. 

4 komentarze: