ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu


Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
na nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • łyżeczka cynamonu
Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. 
Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe) w 180*C około 20 minut. 
Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. 

7 komentarzy: