miodowe rogaliki w orzechach


Małe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 5-6 łyżek miodu
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 4-5 łyżek startych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mleka

Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach. 

3 komentarze:

  1. Wyglądają zacchęcająco ;) A z podanych składników w przybliżeniu jaka wychodzi ilosć rogalików ? Nadia

    OdpowiedzUsuń