słonecznikowiec z powidłami


Na blogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować przed imprezą. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 250 g słonecznika
  • 200 g masła+łyżka
  • 450 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
polewa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki słonecznika
dodatkowo:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 1/3 szklanki wódki
Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a najlepiej zrobić to następnego dnia po upieczeniu. 

Słonecznik uprażyć na łyżce masła, pod koniec odrobinę posolić. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie dodać słonecznik. Herbatę wymieszać z wódką. Dolną część biszkopta nasączyć połową ponczu i posmarować połową powideł. Wyłożyć krem. Drugi biszkopt od wewnętrznej strony posmarować powidłami i przykryć nim warstwę kremu. Nasączyć od góry. 

Masło zagotować z cukrem pudrem, kakao i wrzątkiem. Przestudzić i polać ciasto, posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. 

1 komentarz:

  1. Mmm, ta masa słonecznikowa musiała smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń