sałatka z wątróbką


Wątróbka, która ma tyle samo smakoszy co i przeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. 

Składniki:
  • 2 garście mieszanki sałat z rukolą
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek zielonego ogórka
  • ćwiartka serka camembert
  • kawałek żółtej papryki
  • pół cebuli
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na oleju zeszklić krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz