krem kalafiorowo-brokułowy z groszkiem ptysiowym


Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy.
Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 2 marchewki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziarna kolendry
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy 
  • jajka na twardo
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz