zupa musztardowa na boczku


Moja mama często robiła zupę ziemniaczana, ale mi czegoś w niej brakowało. Zaryzykowałam dodatek musztardy i to był strzał w dziesiątkę. Powstała pożywna zupa o charakterystycznym ale lekkim smaku musztardy, dość ostra. Wystarczy za cały obiad. 

Składniki:

  • kość wędzona
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • majeranek
  • 2-3 łyżki musztardy Sarepskiej Kamis
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej Kamis
  • przyprawa Mieszanka Ognista w młynku Kamis
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • szczypiorek
Kość wędzoną zalać wodą, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu. Boczek i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę drobno. Na patelnię wrzucić boczek i cebulę, podsmażyć chwilę a następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć, aż ziemniaki się zarumienią. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do warzyw. Wszystko razem przemieszać i wrzucić do bulionu z kości. Dodać musztardę i przyprawy. Na smalcu zrumienić mąkę, podlać zimną wodą i szybko wymieszać. Zagęścić zupę. Podawać ze szczypiorkiem.
U mnie tego typu zupy jada się z kromką domowego chleba. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz