kremowy torcik porzeczkowy


Niedawno dostałam od firmy Jamar kilka pysznych słoiczków do przetestowania. Skusiłam się na dżem porzeczkowy, który uwielbiam. Użyłam go do zrobienia lekkiego torcika z mascarpone. Nie był za słodki, delikatny, kremowy, porzeczka nadała mu trochę kwaskowatości i uczyniła go bardziej wyraźnym w smaku.  Spód piaskowy, wilgotny, mocno kakaowy. Spróbujcie, naprawdę polecam!

*tortownica 26 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 25 g masła roztopionego
  • 100 g mąki
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Jamar)
  • 3 łyżki kokosu
Ciasto:
Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem i kakao, wlać ostudzone masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić. 

Krem:
Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z mascarpone. Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch kokosem. 




1 komentarz: