mielone ze szpinakiem




Ciekawa alternatywa dla zwykłego mielonego. Doskonały sposób, aby przemycić dzieciom szpinak. Moja córeczka uwielbia takie kotleciki. Podaję je z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g szpinaku 
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać ostudzony szpinak, jajko, bułkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać. Formować kulki, spłaszczać je i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz