ziemniaczki pieczone z lubczykiem


Przepyszne ziemniaki do obiadu. Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo aromatyczne, dzięki lubczykowi zyskały oryginalny smak. Na stole wyglądają bardziej wykwintnie niż zwykłe gotowane ziemniaki, dlatego polecam je na uroczystości.

Składniki:

  • 1 kg różowych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól morska
  • pieprz
  • czosnek
  • ostra papryka
Ziemniaki dokładnie wyczyścić za pomącą drucika kuchennego. Nie obierać ze skórki. Olej połączyć z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki, najlepiej podobnej wielkości. Natrzeć olejem z przyprawami i umieścić w brytfance do pieczenia. Piec w piekarniku około godziny w 180*C, mieszając co jakiś czas. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz