schabowe ze szpinakiem


Nowy pomysł na niedzielny obiad. Amatorzy szpinaku i schabowego będą zachwyceni- kotlet jest chrupiący, rozpływa się w ustach i ma oryginalny smak. Domownikom bardzo smakowała taka wersja popularnego kotleta. 

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 300 g szpinaku
  • 150 g serka typu włoskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
Szpinak usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem, dodać chilii i ząbek czosnku. Wymieszać, dodać śmietanę i zagotować. 
Schab rozbić, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z dwóch stron. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdy kotlet położyć grubą warstwę szpinaku i przykryć plastrem serka włoskiego. Umieścić w piekarniku aby ser się przytopił. Posypać ostrą papryką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz