kruchodrożdżowy zawijaniec ze szpinakiem


Pyszna chrupiąca przekąska, najlepiej smakuje na ciepło z sosem czosnkowym. 


Składniki:
na ciasto:



  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży

na farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • czosnek wg. gustu

Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Wystudzić




Drożdże rozmieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać do mąki i razem z resztą składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt i posmarować farszem. Zwinąć jak roladę. Piec w 180*C przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz