rolada truskawkowa na Dzień Matki



Dziś prezentuję Wam moją niestety nieidealną roladę, którą zrobiłam dla mamy. Wszystko poszłoby gładko, gdyby nie to, że piekłam ją w nieużywanym jeszcze gazowym piekarniku, w dodatku bez instrukcji, więc nastawiony był "na oko". No i troszkę przypiekłam ją za mocno, w efekcie czego pękła w jednym miejscu. Ale jako że liczą się intencje, to wszystko nie ważne. Najważniejsze to to, że chciałam nią podziękować Mamie, która jest najwspanialsza mamą na świecie, i nie będę się tu długo rozpisywać bo pisania  hoho.... Tak więc Mamo kocham Cię i dziękuję Ci za wszystko!

Składniki:
na biszkopt: (duża blaszka z piekarnika)

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/3 szklanki kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę, proszek, mak i kokos. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu, rozwinąć roladę i nakładać masę wypełniającą. 

na wypełnienie:
  • 200 g gęstego serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka truskawek
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy.  Masę wyłożyć na ciasto (część odłożyć), ułożyć pokrojone truskawki, zwinąć. Pozostałą masą posmarować roladę z wierzchu. Udekorować truskawkami.




Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

2 komentarze: