jabłka pieczone z bakaliami



Korzystając z tego, że w piekarniku siedział biszkopt na jutrzejsze ciasto, zrobiłam szybki i prosty deser. Poziom trudności jest praktycznie zerowy, a smak i wrażenie doskonałe. Do takich jabłek możemy użyć dowolnych ulubionych bakalii. Ważne jest, aby nie piec ich za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, bo skórka popęka a środek wypłynie.

Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • dowolne bakalie (użyłam daktyli, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta cynamonu
Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Bakalie posiekać, wymieszać z miodem, powidłami i cynamonem. Napełnić mieszanką jabłka. Piec w temp 180*C około 20  minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, jeść na gorąco.

1 komentarz: