ciasto Makowa Wdowa (makowiec na biszkopcie)



Wilgotny, puszysty biszkopt, przekładany aromatyczna masą makową domowej roboty z dużą ilością bakalii, rodzynkami w rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.

Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej.

na masę makową:

  • 1 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • bakalie
  • 1 kostka margaryny

  • 3/4 szklanki cukru

Mak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu.  Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą. 








8 komentarzy:

  1. fajne ciacho i fajna nazwa, jeszcze się z taką nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fantazyjna nazwa. A ciacho super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym upiec...zastanawia mnie tylko jakiej wielkości blaszkę użyć??

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeżeli tak to dodać coś do niej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, robiłam z gotowej masy, taki nawet był oryginalny przepis. Wszystko dodac tak samo, bakalie można pominąć bo są w masie.

      Usuń
  5. A jak postępować z kupnym makiem mielonym? Zawsze jest to mój problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaparzam przez chwilę w gorącej wodzie a potem na sitku porządnie wygniatam. A dalej jak w przepisie.

      Usuń