szarlotka na grysiku (sypana)



Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 2 kg jabłek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanka mąki
  • 1 kostka masła (zmrożonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na połowę. Mąkę, cukier puder, mannę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część sypkich składników wyłożyć na dno foremki wyścielonej papierem. Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Kolejną,  ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut. 
Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z gałką lodów. Jeśli chcemy podać później to można wstawić na kilka sekund do mikrofali. 

2 komentarze:

  1. Ale pyszna szarlotka, mniam - nic tylko zajadać się taką

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka i sernik to najlepsze ciasta na świecie :) Wypróbuję przepis na pewno, bo wersji z kaszą manną nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń