marcepanowa szarlotka



Ciasto półkruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 230 g zimnego masła
  • 150 g marcepanu
Marcepan wcześniej schłodzić w zamrażalniku około pół godziny a następnie zetrzeć na tarce. Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce. Podzielić na dwie nierówne części.  Mniejszą część rozwałkować i foremką wykroić dowolne kształty ( kilka sztuk, u mnie były to motylki). Pozostałe resztki ciasta połączyć z wieksza częścią. Rozwałkowac ją lub zetrzeć na blaszkę i lekko docisnąć.Ponakłuwac widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180*C.

Masa jabłkowa:
  • 8 jabłek startych na plasterki
  • 1 banan
  •  1/3 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  Jabłka skropić sokiem z cytryny i zalać 1/4 szklanki wody, dusić przez chwilę. Dodać cukier i cynamon. W połowie szklanki wody rozrobić budyń i wlać do jabłek, zagotować. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki banana. Masę jabłkową lekko przestudzić, wylać na ciasto

Pianka:
  • 3 białka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
Białka ubić z cukrem, dodac olej i budyń. Wylać na masę jabłkową.
 Na piance ułożyć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz