wiśniowe bajaderki






Składniki:
  • 70 dag czerstwego mokrego ciasta (u mnie murzynek i ciasto z coca- colą)
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • kieliszek wiśniówki
  • 2 łyżki wiśni ze spirytusu
  • 20 dag suszonych śliwek
  • po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów i skórki pomarańczowej
  • łyżeczka kakao
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • czekolada i bakalie do dekoracji
Dzień wcześniej namoczyć śliwki i rodzynki w wiśniówce i zostawić na noc. Następnego dnia ciasto, śliwki, rodzynki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać ręką. Formować kulki, obtaczac je w czekoladzie i bakaliach.

1 komentarz:

  1. Już dawno takich nie jadłam...smakują wybornie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń