jabłkowa fantazja




Ciasto mocno czekoladowe z obłędnie jabłkowo- ananasowym wierzchem i nadzieniem o smaku pieczonego jabłka. Mocno cynamonowe. Polecam!

Jabłkowa fantazja

Ciasto: (foremka 24*28 cm)
4 jajka
225 g masła
225 g cukru lub mniej
175 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzec na puch, dodac powoli cukier. Ucierając dodawac po jednym jajku. Ucierac powoli, żeby masa sie nie zwarzyła a jeśli tak by sie stało to włożyc na chwile miskę z masa do gorącej wody i ponownie utrzec. Dodac make ymieszana z proszkiem i kakao. Wylac do foremki całość a po upieczeniu przekroic na dwie części lub surowe ciasto podzielić na połowe i upiec dwa blaty. piec około 20 minut w 180*C. Dobrze ostudzić.

Nadzienie:
3 serki homogenizowane lub jogurt o smaku pieczonego jabłka ( po 150g )
1 szklanka wody
2 galaretki cytrynowe
łyżeczka cynamonu

Galaretki rozpuścić w szklance wody, zimne zmiksowac z serkiem i cynamonem. Tężejącą mase wylać na ciasto. przyryć drugim blatem, wstawic do lodówki.
w tym czasie przygotowac jabłkowy wierzch:

750 g jabłek
5 plastrów ananasa z puszki
garść rodzynek
3 budynie waniliowe
4 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki cukru
cynamon

Rodzynki sparzyc. Jabłka obrac i pokroić w mała kostkę. 3 szklanki wody zagotowac z cukrem. Do gotującej sie wody wrzucic jabłka i gotowac  2 minuty. Dodac rodzynki i pokrojonego w kostke ananasa. W szklance zimnej wody rozrobic budyn z cynamonem i wlać do jabłek. Zagotowac. Do gorącej masy wsypać galaretke i dokładnie wymieszac. Lekko przestudzic, wylać na ciasto. Odstawic w zimne miejsce lub do lodówki najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz